ОБУЧЕНИЕ НА НЕФОРМАЛНИ ЛИДЕРИ

На 14 и 15 август  2015 година в конферентната  зала  на комплекс ,,Екатерина”, с. Веселиново, община Тунджа се проведе обучение на  неформални лидери на тема „Неформалното лидерство като предпоставка на устойчивото развитие на територията”. Участници в тях бяха местни младежки лидери, представители на нестопанския сектор, изявени общественици, ромски лидери.  В почти всички селища на територията на МИГ-Тунджа  за местните общности от важно значение е мнението на съществуващите  местни неформални лидери в населеното място. Те са с ярко изразени личностни качества, способни са да завладяват и увличат хората, да представят модели на поведение, да завоюват доверие. За селата тези хора играят ролята на лидери на общественото мнение. Ето защо включването им в процесите на прилагане  на стратегията за местно развитие е от съществено значение за постигането на заложените в нея цели.
В учебната програма бяха застъпени следните основни теми: Рамка и подход за развитие на общностите на местно ниво; Активните местни общности фактор за успеха на местното развитие; Ролята на неформалните лидери за устойчиво развитие на територията в контекста на Стратегията за местно развитие; Форми на сътрудничество и участие на местните общности в местното развитие; Представяне и анализ на добри практики от МИГ от България и  в ЕС, реализирани от НПО; Възможности и предизвикателства за подготовка и реализиране на проекти по ПРСР 2014-2020.
При голям интерес от страна на участниците премина и практическата сесия ”Как да насърчим  активното участие  на местната общност в  процесите на  местното развитие”
На всички участници в проведеното обучение бяха връчени сертификати за успешно завършване на обучението от  фирмата, спечелила обществената поръчка за  неговото организиране и провеждане –  „Камура Холидейз ” ЕООД.