Делегация от Местна инициативна група -Тунджа бе на двудневно работно посещение в Гърция

В рамките на изпълнение на дейност по Проект ,,Биоземеделие – новите предизвикателства в развитието на местните земеделски продукти с добавена стойност“, осъществяван от Местна инициативна група (МИГ) – Тунджа в  периода 14-16.08.2014г. делегация от МИГ – Тунджа посети гр. Каламбака, Р. Гърция.

Визитата включваше срещи с екипа на МИГ „Трикала Агенция за развитие – КЕНАКАП”, включително и с изпълнителния директор на МИГ „Трикала Агенция за развитие – КЕНАКАП“- Вайо Кутис, кмета на Община Пили Константинос Кофугазос в качеството му на зам. председател на УС на МИГ – „Трикала Агенция за развитие – КЕНАКАП”, в хода на които бяха коментирани възможностите за продължаване на сътрудничество между двете местни инициативни групи в сферата на биоземеделието, туризма, съхраняването и популяризирането на културно-историческото наследство и културния обмен. В рамките на работното посещение домакините представиха дейността на местната си инициативна група, обхващаща територията на четири общини, подчертавайки интереса си към задълбочаване сътрудничеството и подготовка на бъдещи проекти в сферата на биоземеделието.

Водещият акцент при проведените обсъждания беше поставен върху възможностите за финансиране на съвместни проекти в рамките на програмния период 2014 – 2020г. Участниците в срещите  се обединиха около разбирането, че европейското финансиране е начин за решаване на сходни проблеми и декларираха волята си за задълбочаване на сътрудничеството помежду си.

Подготвено е двустранно партньорско споразумение между Местните инициативни групи – „Тунджа” и „Трикала Агенция за развитие – КЕНАКАП“, което залага макрорамката на бъдещи съвместни проекти и последващи инициативи, в рамките на които двата региона да капитализират потенциалите си за развитие на селското стопанство.