Втори трансграничен проект на МИГ „Тунджа”

На 24 април 2014 година е подписан договор с Управляващия орган на  Програмата за трансгранично сътрудничество България – Турция 2007-2013 година, с който Местна инициативна група „Тунджа” стартира изпълнението  на  своя втори трансграничен проект.
Проектът „RECYCLING” –  „Към качествен живот чрез рециклиране“  се реализира съвместно с „Асоциация на  млекопроизводителите от Одрин, район Централен и област Сулоглу” –  Турция и е с продължителност 12 месеца.
Стойността на осигуреното финансиране е 104 хил. евро.
Общата цел на проекта е опазването на околната среда в селските райони на трансграничния регион .
Специфичните цели на проекта са:
– повишаване информираността и придобиването на знания от страна на земеделските производители  по рециклиране или елиминирането на вредни и опасни отпадъци, свързани със земеделското производство;
– закупуване и предоставяне на земеделски производители от област Одрин и община Тунджа на специализирани контейнери за рециклиране на химически опасни отпадъци от препарати и суровини, използвани в селското стопанство;
– постигане на европейски стандарти в селскостопанското производство в трансграничния регион.
Основните  дейности по проекта включват:
– Закупуване и предоставяне на земеделски производители от област Одрин и община Тунджа на специализирани контейнери за рециклиране на химически опасни отпадъци.  Дейността ще се осъществи в 10 пилотни села в област Одрин и 10 пилотни села в община Тунджа.
– Семинари  „Правила и практики за използване и рециклиране на опасни химични вещества и  препарати в селското стопанство в трансграничния регион“. Планирани са по един семинар в Одрин и в община Тунджа.
– Обучения по рециклиране. Ще бъдат организирани две еднодневни обучения – по едно във всяка една от страните. Участниците в обученията ще бъдат земеделски производители от пилотните села. Те ще бъдат обучени за предимствата на рециклирането и  за начина на ползване на поставените контейнери. Организацията и провеждането на обученията ще се извърши  от екипа на проекта.
– Планирани са и ще се осъществят и дейности по информиране и публичност: интернет страница на проекта, 2 пресконференции – начална и заключителна.
Проектът се администрира от четиричленен съвместен екип на партньорите, в който от страна на МИГ- Тунджа ще работят  2 души – на позициите проектен координатор и проектен асистент.
За  наблюдение и контрол на изпълнението на проекта през месец май предстои да бъде създаден и съвместен  координиращ комитет, който ще включва представители на двамата партньори.