Светозар Грозев е новият председател на УС на МИГ – Тунджа

Светозар Грозев беше избран за председател на Управителния съвет  на Сдружение с нестопанска цел „МИГ – Тунджа“ на проведеното на 25 май 2021 г. Общо събрание.                 Зам.-кметът на „Тунджа“ беше определен за представител на общината в Управителния съвет на МИГ – Тунджа с решение на Общински съвет „Тунджа“ от 27 април 2021 г.

Общото събрание на Сдружението първо освободи досегашния председател Станчо Ставрев, защото след избирането му за народен представител той няма право да участва в управителни съвети на сдружения с нестопанска цел. Като представител на общината в общото събрание на МИГ – Тунджа, кметът Георги Георгиев изтъкна, че в огромна степен успехите на Местна инициативна група  се дължат на досегашния председател Станчо Ставрев и изказа благодарност за работата му в Сдружението. Той подчерта още, че за 10 години не е имало никога вмешателство в решенията на МИГ – Тунджа, защото изцяло е имал доверие на хората в Управителния съвет и на предходния председател. Георги Георгиев изтъкна, че за да има още по-добро мнение за работата на МИГ – Тунджа трябва да се намери баланса в интересите между публичния, стопанския и неправителствения сектор. Той пожела успех на новия председател, увери го, че има пълното му доверие и го призова да следи внимателно за изпълнение на проектите по Стратегията за Водено от общностите местно развитие на МИГ-Тунджа.

Самият Светозар Грозев се представи за тези, които не го познават. Завършил е „Биология и химия“ в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”. Притежава магистърска степен по екология със специализация „Екологично моделиране и експертизи”. След завършване на Пловдивски Университет „Паисий Хилендарски“ през 1996 г. работи в СНЦ „Зелени Балкани“, гр. Пловдив. Започва работа в община „Тунджа” през 1999 г., като е изпълнявал длъжностите експерт, началник отдел и директор на дирекция. Специализирал е в Бургаския свободен университет – „Европейски административни практики (подготовка и управление на проекти)”. Притежава допълнителна професионална квалификация – педагогическа правоспособност от Тракийски университет – гр. Стара Загора. Участвал е в разработването и реализацията на проекти в областта на инженерната инфраструктура, опазване на околната среда и биоразнообразието.

Общото събрание прие и промени в одобрената Стратегия за Водено от общностите местно развитие на МИГ – Тунджа, произтичащи от прилагането на Регламент (ЕС) 2020/2220 на Европейския парламент и на Съвета от 23 декември 2020 година.

С последното изменение на ПРСР 2014-2020 се осигуряват допълнителни средства за местните инициативни групи за подготовка на стратегии за следващия програмен период и за увеличаване на бюджетите на досегашните стратегии и се удължава срока на изпълнение на Стратегиите за ВОМР до 30.06.2025г. . Увеличените средства за МИГ – Тунджа са 913 000 лв., като 799 000 от тях се разпределят по инвестиционни мерки, финансирани от ЕЗФСР, а 114 000 лв. са за текущи разходи и популяризиране на стратегии. Мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ се увеличава с 200 000 лв. и става общо 800 000 лв,. Мярка 6.4.1  „Инвестиции в неземеделски дейности“ се увеличава с 99 000 лв. и става 599 000 лв.  Мярка 7.2  „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“ се увеличава с 500 000 лв. и става 1,5 млн. лв.. След гласуването увеличение на средствата по инвестиционните  мерки  общият бюджет на Стратегията на МИГ-Тунджа възлиза на 8 268 263,05 лева.

На членовете на Общото събрание беше предоставена и информация за текущото  изпълнението на Стратегията за Водено от общностите местно развитие на МИГ-Тунджа. Сключени са общо 24 договора за изпълнение на одобрени към Стратегията за ВОМР  проекти. Договореният  размер на безвъзмездната финансова помощ за тях възлиза на 5 504 679,40 лева, което съставлява 68,81 % от общия бюджет на Стратегията за ВОМР.