Панаир на местните занаяти, традиции, продукти и свързани с тях производства

На 17 и 18 юли 2021 г от 10,30 часа в село Генерал Инзово, община Тунджа в което се намира седалището на МИГ-Тунджа ще се проведе фестивално събитие „Панаир на местните занаяти, традиции, продукти и свързаните с тях производства“.
Събитието е част от съвместния проект за сътрудничество на МИГ „Тунджа“ и МИГ „Котел, Сунгурларе и Върбица“ „Традиции и иновации за промотиране на местна идентичност“.
Във връзка с провеждане на фестивала в парка на селото са изградени пет декоративни архитектурни елементи – реплика на Старата Акбунарска къща. В два от тях ще бъде показана уредбата на дома на селата Дражево и Генерал Инзово, а в останалите ще бъдат демонстрирани художествени занаяти.
Ще бъдат обособени щандове, където местни производители ще представят своите продукти – мед, кашкавал, вино, различни видове сирена, кисело мляко, извара.
Наред с това посетителите ще имат възможност да се запознаят с експонати на занаятчии, художници-приложници.
Децата ще се забавляват в къта на Общинския център за изкуство и извънучилищна дейност с. Кабиле. Там ще могат да рисуват, да оцветяват, да тъкат на малък вертикален стан, да работят с различни материали под ръководството на аниматор и пресъздават елементи на местните традиции и обичаи.
В празника ще се включат представители на тунджанските села, които ще подредят кътове, показвайки красотата на своите костюми и специфични ястия. Панаирът на местните местните занаяти, традиции, продукти и свързаните с тях производства ще е съпътстван от богата фолклорна програма, в която ще вземат участие самодейни певчески групи и танцови формации от читалищата и клубовете на пенсионера от община „Тунджа“, както и участници от МИГ “Котел, Сунгурларе и Върбица“.
Идеята на празника е връщане към дълбокия извор на българщината, който няма да пресъхне, докато има празници като този.
Задължително условие за участие в Панаира на местните занаяти, традиции, продукти и свързаните с тях производства е гостите и участниците да бъдат облечени в народни носии.
Каним всички желаещи жители и гости на община Тунджа да посетят Панаира на местните занаяти, традиции, продукти и свързаните с тях производства.