ПРАЗНИКЪТ В С. ГЕНЕРАЛ ИНЗОВО ПОКАЗА ТУНДЖАНСКОТО МНОГООБРАЗИЕ И МЕСТНА ИДЕНТИЧНОСТ

На 17 и 18 юли 2021 г в село Генерал Инзово, община Тунджа, в което се намира седалището на МИГ-Тунджа се проведе фестивално събитие „Панаир на местните занаяти, традиции, продукти и свързаните с тях производства“ – част от съвместен проект за вътрешно териториално сътрудничество на МИГ “Тунджа” и МИГ “Котел, Сунгурларе и Върбица “Традиции и иновации за промотиране на местна идентичност”.

В продължение на два дни паркът на село Генерал Инзово се превърна в сборно място на стотици жители и гости на община Тунджа и в пъстра палитра на тунджанското многообразие от традиции, фолклор, носии, обичаи, характерни ястия, занаяти и производства. Общо 24 села от територията на МИГ-Тунджа се включиха в събитието и създадоха истинския тунджански колорит, демонстрирайки своите носии, подредба, обичаи и трапези.

И в двата дни представители на клуб „Традиция“ оповестяваха началото с гърмежи, за да се чуе отдалеч, че започва празникът.

Допълнителна атмосфера създаваха и специално изградените по проекта пет къщички в парка на селото, които са реплика на старата акбунарска къща. В две тях беше показана уредбата на дома на селата Генерал Инзово и Дражево, а останалите бяха предвидени за представители на художествени занаяти.
Част от празника бяха и щандове на местни производители, които представиха свои продукти, изложени бяха и изделия от художествени занаяти. За децата също имаше забавления – те можеха да тъкат на малък вертикален стан под ръководството на художничката Радостина Колева.

Панаирът на местните занаяти, традиции, продукти и свързаните с тях производства беше съпътстван от богата фолклорна програма, в която взеха участие певчески и танцови групи и индивидуални изпълнители от тунджанските села и гостуваща група от с. Тича, община Котел.

Гости на празника бяха кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев и неговите заместници, народният представител в 46-то Народно събрание Кристиан Вигенин, зам.-областният управител на област Ямбол Светослав Стоев, зам.- кметът на община Котел и председател на УС на МИГ “Котел, Сунгурларе и Върбица” Румен Стоилов, кметове и кметски наместници, общински съветници, председателя на УС на Асоциация „Българска национална Лидер мрежа“ Нели Кадиева и други.

Двудневните прояви в рамките на фестивалното събитие показаха, че тунджанци черпят сили от дълбокия извор на българщината, който няма да пресъхне докато има празници като този.